Blog yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Siteniz için makale veya blog yazıları eklerken mutlaka yapmanız gereken ve dikkat etmeniz gereken bir çok önemli husus var ve Google ‘da ilk sayfa da yer almak istiyorsanız yazımız ilginizi çekecektir. (Google Markası © Google LLC firmasına aittir.)

Sayfa Başlığı ve alt başlıklar

Yazınıza güzel bir başlık ekleyin gereksiz uzun veya aldatıcı yazı kullanmamaya ziyaretçinizi veya müşterinizi çekmek için dikkat çekici yazı yazmanız ilk etapta ziyaretçi çekiyor gibi görünse de uzun vade de sitenize zarar verir. Ziyaretçi aradığı içeriğin sizde olmadığını görüp siteden hızla çıktığında bu sizin sitenizin itibarını düşürür ve Arama motorlarında gerilemeye başlarsınız.

Yazınıza  alt başlık eklemenizi ve makalenizi ziyaretçiyi yormadan yazmanızı tavsiye ediyorum, bunun yanısıra yazınızın belli kısımları ziyaretçinin ilginisini çekebilir o yüzden alt başlıklar ile yazınızı bölümlere ayırabilir ve ziyaretçinin sadece ihtiyacı olan kısmından faydalanmasını sağlayabilirsiniz.  Ana başlık H1 alt başlıkları da H2 – H6  alt başlık etiketi ile belirtmeniz seo açısından da sitenize etkisi olacaktır.

 

Görsel medya kullanımı

Yazılarınızın içinde mutlaka resim bulundurun hatta resim galerisi ve video ekleyerek hem daha zengin bir içeriğiniz olur hem de ziyaretçi okuyup anlayamadığı yerlerde video izleyerek veya görselde anlatılan yazıyı daha iyi anlamış olur. Özellikle WordPress tarzı altyapı bir siteye sahipseniz Sayfanın sol üst köşesinde Ortam Ekle ve Add Media butonuna tıklayarak veya resmini sayfaya sürükle bırak özelliğini kullanarak rahatlıkla sayfaya ekleyebilirsiniz.

Bloğunuza Video embed kodu yerleştirme

Yazıya Youtube vimeo daily motion gibi video sitelerinden embed kodunu kopyalayarak sitenizde video paylaşabilir ve ziyaretçilerin izlemesini sağlayabilirsiniz.

Embed kodunu video üzerinde sağ tuşa basarak veya Paylaş butonuna Yerleştir butonuna tıklayarak kodu kopyalayarak sayfanıza yapıştırmanız gerekiyor. Burada dikkat edilecek önemli kısım ise bunu sayfanızın Görsel kısmı değil Metin kısmında yapmanız gerekmektedir.

Kopyalamış olduğumuz kod aşağıdaki gibi görünmesi gerekiyor.

<iframe title="Wordpress te Yeni Yazı Ekleme" src="https://www.youtube.com/embed/OP5TSBD8UYY" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>



 

Makalenize etiket eklerken dikkat edilmesi gereken noktalar

Öncelikle Etiket nedir?

Kullandığımız Web site altyapı sisteminde ( WordPress ) yer alan ve amacı yazmış olduğumuz yazıya farklı etiketler ekleyerek aynı yazıyı farklı başlıklarla yazmaya yarıyor. Böyle yazınca biraz karışık gibi görülebilir örnek vermek gerekirse;

Diyelim bir emlak sitesi haberi yazıyorsunuz yazımızın başlığı ” Ev alırken mutlaka yapılması gereken işlemler” olsun. İçeriğini yazarken yazı içinde geçen ve aramalarda mutlaka görünmesini istediğimiz bazı anahtar kelimeler olsun Mesela “Ev alırken gereken belgeler”, ” Tapu türleri”, “Taşınmaz imar durumu” vs bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Anahtar kelimeleri etiket olarak ekleyerek farklı başlıklarda da görünür olmayı sağlayabilirsiniz.

Etiket kullanmak zorunda mıyız?

Etiket kullanmak zorunda değilsiniz. Hatta elinizden geliyorsa etiket sayısını mutlaka az ve öz kullanmaya dikkat edin. Bir yazıda etiket kullanmazsanız, yazınıza bir zararı olmaz. Yani etiket kullanma zorunluluğunuz yoktur.

Bir makale de en az ve en fazla kaç adet etiket kullanmalıyız?

Etiketler görünüşte aramalarda size etki sağlar, yalnız etiket kullanmayı yerinde yapmaz ve yazınıza abartılı şekilde bir sürü etiket eklerseniz yazınız Aramalarda Spam’a girebilirsiniz. O yüzden bir yazıda en fazla 3 adet etiket kullanabilirsiniz. 1 adet etiket kullanmak idealdir.

Etiketler bir nevi kategori sayılır

Yani kullanmış olduğunuz etiketlerin seçimini çok iyi yapmalı ve aynı etiketi bir kaç makalede kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. WordPress altyapısında etiket girerken size daha önce kullanmış olduğunuz etiketleri otomatik olarak göstermesini kullanabilir veya en çok kullanılan etiketlerden seçim yaparak etiketinizi seçebilirsiniz.

Seo Eklentisi kullanma

Yazdığınız yazıyı analiz yapması için AIOSEO veya Yoast Eklentisini kullanabilirsiniz. Bu tarz eklentiler yazmış olduğunuz makaleyi analiz yaparak size ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi vererek eksiklerinizi görmeniz konusunda yardımcı olabilir.

Kaynak gösterme ve site dışına link verme

Makalenizi yararken kullandığınız kaynaklar var ise mutlaka kaynak gösterin. Bu hem yazılarından faydalandığınız kişilere saygı göstermek içindir hem de Google, Yandex gibi arama motorlarına kaynak gösterdiğiniz için artı puan olarak hanenize yazılır. Bunun dışında farklı site veya sosyal medya adreslerini paylaşırken yeni sekmede açılacak şekilde yapılandırmalı ve nofollow etiketini kullanmalısınız. Bunun amacı sitenizin dışında verdiğiniz linkleri takip etme demektir. Seo için önemlidir. Sitenizin PR değerini düşürmemek için nofollow etiketi önemlidir.

 

Dipnot: 6. günün sonunda Google aramalarında 4. sırada yer almaya başladık. Yani sıralamalarda anlatılanları uyguladığınızda çok hızlı bir şekilde sonuç almanız mümkün…