Spf Kaydı ile maillerinizi spamdan koruyun.

Spf Kaydı Nedir?

Spf (Sender Policy FrameWork – Gönderici Politika Yapısı) özellikle gönderilen maillerin doğrulanmasını sağlayarak spam mail olarak gönderilmesini engellemeye yarayan kayıt türüdür. Özellikle Yahoo, Gmail, Hotmail gibi büyük mail sağlayıcılara mail göndermede sorun yaşıyor ve sürekli olarak spama düşüyorsanız Spf kaydınızın olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Şuradan kontrol edebilirsiniz.

Spf Kaydı nasıl oluşturulur?

Ben anlatırken Whm altyapısı üzerinden anlatacağım ama diğer panellerde de durum çok farklı olmayacaktır. Önce Whm ‘ye giriş yapıyoruz. DNS Functions »Edit DNS Zone bölümüne girip Spf Kaydı oluşturacağınız domaini seçip devam ediyoruz. Aşağıdaki gibi bir görüntü karşınıza çıkacak. Burada aşağıya inip Add New Entries Below this Line bölümünden TXT seçip soldaki uzun kutuya siteadi.com. (site adınızın sonuna (.) nokta koymayı unutmayın. ) diye yazıyoruz. Daha sonra sağdaki “Text information ” yazan yere

“v=spf1 ip4:ipadresi a mx ptr include:siteadi.com ~all”

şeklinde giriş yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse ip adresimizin 2.2.2.2.4 olduğunu farzedelim.  “v=spf1 ip4:2.2.2.2.4 a mx ptr include:emirwebtasarim.com ~all” şeklinde giriş yapmamız gerekiyor. Yaptığımız kaydı kontrol etmek istiyorsanız eğer buradan(http://www.spfkaydi.com/spf/emirwebtasarim.com) kontrol edebilirsiniz.

spf-kaydi-olusturma
Cpanel – Whm Spf Kaydı oluşturma

 

Plesk için Spf kaydı oluşturma

Eğer whm değilde Plesk kullanıyorsanız panelinize giriş yapıp sırasıyla Anasayfa > Araçlar ve Ayarlar > DNS Ayarları >bölümüne giriş yapıyoruz.

plesk-spf-kaydi-olusturma
Burada kırmızı ile işaretlediğim bölüme tıklayıp ( DNS Kaydı Ekleyin ) açılan pencerede daha önceki anlattığımız gibi alanları dolduruyoruz.

txt-dns-kaydi-olusturma
Bölge şablonuna kaynak kaydı ekle

Burada dikkat etmeniz gereken nokta tırnak işaretleri ve gördüğünüz şekilde eklemeniz.

Dipnot: Name bölümüne site adresinizi eklemek yerine boş bırakırsanız paneliniz desteklemesi durumunda otomatik olarak domain.tld. şeklinde ekleyecektir. Her sistem için geçerli olup olmadığını bilemediğimiz için bu şekilde makaleme ekledim. Deneyip kontrol ederseniz sorun yaşamazsınız burdaki yazıları tek tek yazmak yerine sitemizden kopyalayıp not defteri üzerinde düzenleme yaparsanız hata yapma olasılığı düşürebilirsiniz.

Spf kaydı oluşturulduktan sonra;

İşlem bittikten sonra kontrol işlemini mutlaka yapın http://www.spfkaydi.com sitesinden kontrol edebilirsiniz. Bunu dışında eğer dns server i resetlerseniz ( Whm üzerinden yapabilirsiniz.) İşlemleri daha hızlı bir şekilde halletmiş olursunuz.

Konu ile ilgili olarak sorularınızı mutlaka yorum bölümünden yapınız.